Glijmiddel is een integraal onderdeel van seks. Natuurlijk vaginaal ‘smeermiddel’ dat in de vagina wordt afgescheiden als een vrouw opgewonden is, zorgt ervoor dat vaginale seks confortabel voelt voor beide partners. Soms is dit echter niet voldoende aanwezig.

We hebben uitgebreide informatie over glijmiddellen: waarom en wat?

Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Er zijn twee elementen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een glijmiddel. Ten eerste: wie gaat het glijmiddel gebruiken? Is het voor een man of een vrouw? Heeft de persoon in kwestie allergieën voor bepaalde bestandsdelen in een lubricant? Heb je last van een gevoelige huid of reageer je vaak slecht op lubricanten, probeer dan eens glijmiddel dat speciaal voor de gevoelige huid is. Gebruik in dit geval niet de glijmiddelen met extra werking zoalss geurtjes en smaken, maar ga voor de Agape van System Jo of de Natural van Invit dat volledig gemaakt is van voedselingrediënten.

Sommige mensen gebruiken babyolie of massageolie, om de simpele reden dat dit goed doorglijdt. Dit is echter alleen goed voor masturbatie door mannen. Olie gebruiken bij vaginaal contact is zeer af te raden. De olie zal niet snel intrekken waardoor er meer kans op schimmelvorming en andere ongemakken bestaat.

Het tweede punt van aandacht is hoe je glijmiddel moet gebruiken. Gebruik je glijmiddel in combinatie met toys? Let dan op de volgende zaken. Gebruik je bijvoorbeeld een anaalplug, dan is een glijmiddel gewenst bij het inbrengen. Echter, te glad is ook niet gewenst wanneer een plug bedoeld is om te blijven zitten. Is het de bedoeling dat een speeltje gebruikt wordt om telkens mee te penetreren, dan is een glijmiddel dat goed doorglijdt en niet kleverig wordt of opdroogt het meest geschikt.

Soorten glijmiddel

Glijmiddel op waterbasis
Dit type glijmiddel is meestal het goedkoopst. Het is zeer geschikt voor gebruik in combinatie met seksspeeltjes omdat het latex en siliconen niet aantast. Glijmiddel op waterbasis droogt iets sneller uit, voelt soms iets plakkerig en kleverig aan, maar is gemakkelijk van je lichaam te verwijderen.

Siliconen glijmiddel
Dit type glijmiddel is wat dikker, voelt zachter aan en glijdt langer door. Voordelen? Je hebt er maar weinig van nodig en is het ideale glijmiddel voor gebruik in bad of onder de douche! Siliconen glijmiddel is iets duurder dan glijmiddel op waterbasis, maar gaat NIET goed samen met seksspeeltjes, iets om even in de gaten te houden.

Hybride glijmiddel
Hybride glijmiddel is een combinatie van glijmiddel op waterbasis met siliconen glijmiddel. Het voelt aan als siliconen glijmiddel met de voordelen van glijmiddel op waterbasis. Het is eigenlijk het beste uit twee werelden: het glijdt beter (dankzij de siliconen), is gemakkelijk afwasbaar (dankzij het water) en is ook daarom goed te gebruiken in combinatie met seksspeeltjes. Kortom: het ideale glijmiddel! De merken? We hebben hybride glijmiddel van o.a. TOYJOY, JO en Mister B.

Stimulerend glijmiddel
Een stimulerende glijmiddel geeft een extra dimensie aan een vrijpartij en kan verschillende sensaties teweeg brengen. Zo zijn er verwarmende glijmiddelen, glijmiddelen die een fijne tinteling over je hele lichaam geven of juist verkoelende glijmiddelen. Het beste stimulerende glijmiddel? Dat is heel persoonlijk. Ons advies? Probeer ze allemaal uit en kies je eigen favoriet! Stimulerend glijmiddel is er op water- en/of siliconenbasis. Stimulerende glijmiddelen zijn net zo veilig als gewoon glijmiddel, maar geven nét dat beetje extra! Hieronder meer over de verschillende soorten stimulerende glijmiddelen.

Verwarmend glijmiddel
Dit glijmiddel geeft bij huidcontact een warme tinteling. Het effect? De penetratie voelt nóg intenser aan. Sommige varianten kun je ook gebruiken als massageolie voor een warm tintelend gevoel over je hele lichaam. Lekker voor de afwisseling!

Verkoelend glijmiddel
Verkoelend glijmiddel is een stimulerend glijmiddel op water- en//of siliconenbasis met een koelend effect. Het koeleffect geeft een extra tinteling in je hele lichaam tijdens het vrijen, heerlijk!

2 in 1 glijmiddel
Met 2 in 1 glijmiddel geniet je van een heerlijke intieme massage als voorspel en ben je gelijk klaar voor een heerlijke vrijpartij. Dit product is massageolie en glijmiddel in één. 2 in 1 producten zijn meestal gemaakt op waterbasis, dus niet vet en/of plakkerig. Ze zijn goed te gebruiken in combinatie met condooms en sextoys.

Glijmiddel met een smaakje
Er zijn ook eetbare glijmiddelen met een smaakje verkrijgbaar. Dit glijmiddel is geschikt voor orale, vaginale en anale seks en goed voor gebruik in combinatie met latex condooms en/of seksspeeltjes. Vaak is er keuze uit kersen, ananas, framboos, aardbei, et cetera. De hardlopers? Glijmiddelen met aardbeiensmaak!

Anaal glijmiddel
Anaal glijmiddel is in de regel iets dikker dan de andere varianten en heeft soms een licht verdovende werking.

Glijmiddel speciaal voor vrouwen
Lichamelijke veranderingen kunnen effect hebben op de vochtigheid van de vrouw tijdens de seks. Daarvoor zijn er glijmiddelen speciaal gemaakt voor vrouwen zoals een glijmiddel voor vrouwen in de overgang en een glijmiddel voor zwangere vrouwen. Aangezien alle vrouwen anders reageren op een glijmiddel is ons advies om verschillende soorten en merken uit te proberen. Bepaal dan zelf welke jouw favoriet is.

Glijmiddel speciaal voor mannen
Het komt minder vaak dan bij vrouwen, maar ook mannen kunnen last hebben van pijn tijdens of na het vrijen. Een oplossing kan zijn om voldoende glijmiddel te gebruiken. Het maakt penetratie tijdens de seks soepeler en voorkomt een eventueel stroef en trekkend gevoel.

Geraadpleegde bronnen:

– depaarsekeizerin.nl: je eerste glijmiddel kopen gids
durex.co.uk